Egyszerű tanácsok a boldog intim zóna érdekében

Tudd meg, hogyan előzheted meg a fertőzéseket és segítheted elő az intim területek komfortérzetét!

Rendszeresen cserélj betétet vagy tampont a menstruáció alatt!

A vér pH-értéke lúgos, ami hátrányosan befolyásolhatja a hüvely természetes savas közegét. Az intim területek ezért a menstruáció ideje alatt sokkal jobban ki vannak téve az egyensúly felborulásának. Rendszeresen cserélj tampont vagy betétet, és mindig a lehető legalacsonyabb nedvszívó képességű változatot használd, amelyik még elegendő. A túlságosan erős nedvszívó képességű változat kidörzsölődést vagy hüvelyszárazságot okozhat.

Viselj pamut alsóneműt, és naponta cseréld!

Bár a csipkés, műszálas tangákban és egyéb divatos alsóneműkben nagyon vonzóak lehetünk, de kidörzsölődést és irritációt okozhatnak. Lehetőség szerint viselj pamutból készült alsóneműt, vagy válassz pamutbetétes szexi alsóneműt!

Hagyd a tested lélegezni!

A szűk, valamint a nem szellőző anyagból, például poliészterből készült ruházat meleg, nedves környezetet teremthet, ami kidörzsölheti és irritálhatja a szeméremtestet. Amikor csak lehetőséged van, az irritáció és a fertőzések elkerülése érdekében viselj laza, jól szellőző, természetes anyagokból (például pamutból) készült ruhákat!

Erősítsd meg a medence-izomzatodat!

A medenceizmok megerősítése elengedhetetlenül fontos, hogy intim egészségi állapotod egész életed során megmaradjon – hogy a sokkal élvezetesebb szexuális együttlét örömeit és a vizeletürítés feletti nagyobb kontroll előnyeit ne is említsük!

Rendszeresen járj nőgyógyászhoz!

18 éves kor felett érdemes rendszeresen felkeresned nőgyógyászodat, aki megvizsgálja, hogy vannak-e fertőzésekre és más rendellenességekre utaló jelek, illetve méhnyakrákszűrést végez. Természetesen nem ez a legkellemesebb találkozónk a naptárunkban, de voltaképpen viszonylag rövid ideig tart, fájdalommentes, és a kockázatok fényében igazán megéri.

Használd a toalettet szexuális együttlét után!

A szexuális együttlét előtti és utáni vizeletürítés segíthet megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását, ami akkor jöhet létre, amikor a hüvelyben élő mikroorganizmusok a nemi együttlét során bekerülnek a húgycsőbe. Emellett mindig moss kezet a szexuális együttlét előtt és után, hogy megakadályozd a baktériumok terjedését!

Mosd ki rendszeresen törölköződet, és használj tiszta mosdókesztyűt!

Mindig csak a saját törölköződet használd, és mosd ki rendszeresen! A mosdókesztyű a baktériumok szaporodásának melegágya, ezért minden mosdáshoz használj egy újat.

Mosd meg minden nap intim területeidet intim mosakodó termékkel!

Az intim területek a test legérzékenyebb területei közé tartoznak. Mivel a hüvely fenntartja a saját érzékeny pH-egyensúlyát, amely így természetes módon tisztán tartja a hüvelyt, ezért nincs szükség a hüvely belső mosására (vagyis öblögetésre). Kívülről viszont ne hanyagold el a higiéniát, használj minden nap olyan intim mosakodót, mint amilyen a Lactacyd, amit kifejezetten az intim területek tisztítására fejlesztettek ki, és ami tiszteletben tartja szervezeted működését.

Figyelj a testedre!

Figyelj oda minden apró jelre, ami arra utalhat, hogy valami nincs rendben. Fordulj orvoshoz, ha attól tartasz, hogy intim területeid egészségi állapotában bármilyen zavar állt be. Ne feledd: minden test más és más – bármilyen aktivitás, termék, ruhadarab, vagy éppen szexuális pozíció, ami az egyik nőnek jó, egy másiknál a problémák forrása lehet.