Skip to main content

Intim egészség 50+

A menopauza az az átmeneti időszak, amikor a petefészkek működése fokozatosan leáll, és fokozatosan elveszíti reprodukciós képességét. Ebben az életszakaszban az intim zóna különleges figyelmet igényel.

vaginal-dryness-woman
phases_menopause

A menopauza fázisai

A menopauza három szakaszból álló folyamatnak tekinthető:

  1. Perimenopauza a menopauza előtti 8-10 évet jelenti, amikor a petefészkek egyre kevesebb ösztrogént termelnek.
  2. A menopauza azt az időszakot jelenti, amikor a menstruáció legalább egy éve abbamaradt.
  3. A posztmenopauza az az életszakasz, amikor 12 hónapja vagy annál hosszabb ideje nem volt menstruációja.

A menopauza tünetei

Ahogy a szervezete belép a menopauzába, egyre kevesebb női ösztrogénhormon termelődik. Az ösztrogén szintjének csökkenése nem egyenletes ütemben történik, hanem inkább hullámzóan változik. A hormonális ingadozások kellemetlen tüneteket okozhatnak mint hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatingadozás és depresszió. Ez az átmeneti időszak körülbelül 5 évig tart, ezután a kellemetlenségek megszűnnek. Ha menstruációk között eltelt idő egyre hosszabb, az általában annak a jele, hogy a szervezet ebbe az átmeneti szakaszba lép. A menstruáció fokozatosan elmarad, és végül teljesen megszűnik.

Symptoms_menopause
Vaginal_Dryness_menopause

Mikor kezdődik a változókor?

Mivel minden nő egyedi, lehetetlen pontosan megmondani, mikorra várható a menopauza kezdete. A legtöbb nőnél a menstruáció ritkul a 40-es évei végén vagy az 50-es évei elején. Más nőknél a menopauza csak 60 éves kor felett következik be. Az sem szokatlan, hogy a menopauza 40 éves életkor előtt kezdődik, de még mindig elég ritka ahhoz, hogy korainak tekintsük. Ha azt gyanítja, hogy a korai menopauza jelei mutatkoznak Önnél, keresse fel orvosát, életkorától függetlenül.

A hüvelyszárazság kezelése.

A menopauza idején az egyik nagyon gyakori probléma a hüvelyszárazság. Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a menopauzában lévő nők 55%-a tapasztal hüvelyszárazságot egy bizonyos időpontban, az ösztrogénszint csökkenése miatt. Az ösztrogén az, ami a hüvely nyálkahártyáj vastagságáért és egészségéért felel, így amikor az ösztrogén szintje csökkenni kezd, a hüvely fala vékonyabbá, szárazabbá és sérülékenyebbé válik.* A hüvely is könnyebben irritálhatóvá válik a szexuális együttlétkor, amikor ez megtörténik, a síkosító hasznos megoldás lehet. A Lactacyd® kifejlesztette a Lactacyd® Caring Glide intim síkosítót, hogy pótolja a természetes nedvességet és csökkentse a kidörzsölés kockázatát.

* Menopauza
Egészségügyi szakíró: Dr. Melissa Conrad Stöppler, online hozzáférés:
https://www.medicinenet.com/menopause/article.htm

Vaginal Dryness banner 2000x2000
menopause_gynecologist

Egyéb felmerülő problémák

A menopauzával kapcsolatos egyéb kellemetlenségek is jelentkezhetnek mint inkontinencia, csökkent libidó és csontritkulás (csontsűrűség csökkenés). Fontos, hogy beszéljen kezelőorvosával a menopauzával kapcsolatos bármilyen problémájáról vagy kérdéséről. Ha a menopauza alatt kellemetlenségektől, fájdalomtól vagy érzelmi stressztől szenved, orvosa segíthet a megfelelő terv kidolgozásában, és szükség esetén gyógyszeres vagy más kezelést rendelhet.

Intim ápolás a menopauza alatt

A menopauza során tapasztalható hirtelen ösztrogénszint csökkenés miatt hüvelyfal vékonyabbá válik, és ez hüvelyszárazságot okozhat. Emellett felborítja az intim területek pH egyensúlyát is. Ez csökkentheti a hüvely természetes, savas védelmét, és hajlamosabbá teheti Önt az irritációra és viszketésre. Ha gyakori irritációtól szenved, használhatja a Lactacyd® Pharma NYUGTATÓ HATÁSÚ intim mosakodót, hogy enyhítse és csökkentse a kisebb kellemetlenségeket.

Lactacyd_Home_pHbalance
Suggested Products