Skip to main content

Tinédzsereknek

Serdülőként olyan időszakon mész keresztül az életedben, amely tele van külső és belső változásokkal.

teenagers-page

Ezek a változások kissé stresszesek lehetnek. A melleid fejlődni kezdenek, szőrösödni kezd a lábad, a karod és a szeméremtájékod. Lehet, hogy pattanásaid lesznek, és talán nem mindig leszel a legjobb hangulatban. A tested elkezd hüvelyváladékot termelni, és megjön az első menstruációd. Ezek a változások olykor elbizonytalaníthatnak, de ez teljesen normális. Olvass tovább, hogy többet megtudhass arról, hogyan birkózz meg a tested fejlődésével járó változásokkal.

All_about_periods

Tudj meg mindent a menstruációról

Az első menstruáció legtöbbször 11 vagy 12 éves kor körül jelentkezik, de 8 és 16 éves kor között bármikor bekövetkezhet. Így elképzelhető, hogy korábban vagy később kezdődik a menstruációd, mint a legtöbb barátnődnek. Emiatt semmiképpen sem kell aggódnod. 8 és 16 éves kor között bármikor bekövetkezhet az első mensturációd, ez teljesen normális. Az egyes menstruációs időszakok általában három és öt nap közöttiek, de lehetnek hosszabbak vagy rövidebbek is. Az is előfordulhat, hogy a menstruációd nem tart mindig ugyanannyi napig minden hónapban, különösen az elején, a menstruációd kezdetét követő első néhány évben.

Mi történik a menstruációs ciklusod alatt?

Egy ciklus általában körülbelül egy hónapig tart (az átlag 28 nap), de lehet rövidebb vagy hosszabb is. A ciklus kezdetén a méhed nyálkahártyája növekszik, így elméletileg készen áll a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha nincs megtermékenyített petesejt, a méh felesleges nyálkahártya rétege lelökődik, és ettől indul meg a menstruációd. A menstruáció során a szervezeted megszabad a felesleges vértől és szövetrétegtől. A menstruációs vér különböző színű lehet, a világos rózsaszíntől a sötétvörösig, attól függően, hogy a menstruációd melyik szakaszában vagy. A menstruációd lehet nagyon enyhe, csak kevés vérveszteséggel, vagy nagyon erős is. A folyás is általában erősebb a menstruációd első napjaiban, majd enyhülni fog.

Lactacyd_menstruation_cycle
Lactacyd-tampons-and-pads-banner

Intim higiénia a menstruáció alatt

Az intim higiénia fontos a menstruációd előtt, alatt és után. Segít elkerülni a kényelmetlenségeket, és nem kell aggódnod a kellemetlen szagok miatt sem, így egész nap frissnek és üdének érezheted magad. Egy dologra biztosan tudsz támaszkodni: a Lactacyd® gyengéd intim mosakodóira, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy kíméletesen tisztítsák és felfrissítsék az intim zónádat. Mivel tejsavat tartalmaznak savas pH-val rendelkeznek, és így nem zavarják meg az intim zónád természetes savas kémhatását, ami fontos az egyensúlyának fenntartásához. Ez a Lactacyd® intim törlőkendőire is igaz. Szuper kényelmes és kézreálló, hogy bármikor, bárhová magaddal vihesd.

Mi a hüvelyváladék?

A hüvelyváladék teljesen normális, és mindenkinél jelentkezik. A szervezeted azért termeli ezt a váladékot, hogy a hüvelyedet tisztán és nedvesen tartsa. Ugyanis, ha a hüvelyed belseje túlságosan kiszárad, az hüvelyi fertőzésekhez vezethet. A hüvelyváladék megvéd a fertőzésektől. A normális váladék áttetsző, nyálkás vagy sűrűbb állagú, és enyhe szaga van. Ha megtalálod a fehérneműdön, néha kissé szemcsésnek is tűnhet, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy valami probléma van.

Hüvelyi folyás a menstruációs ciklusod alatt

A menstruációs ciklusod közepén – azaz néhány héttel az utolsó menstruációd kezdete után – a szervezeted valószínűleg kissé több váladékot fog termelni. Ez azzal függ össze, hogy éppen ovulálsz, ami azt jelenti, hogy az egyik petesejt megérett, és a két petefészked egyikéből kiszabadul. Ez okozhatja, hogy a hüvelyi váladékod egy kicsit sűrűbbé válik. A mindennapos használatra alkalmas intim mosakodó – mint például a Lactacyd® Classic – használata segíthet abban, hogy továbbra is frissnek érezhesd magad azokon a napokon, amikor kicsit több váladékod van.

Suggested Products