Skip to main content

Mit lehet tenni a hüvelyszárazság ellen?

Minden nőt, életkortól függetlenül, érinthet a hüvelyszárazság.

Lactacyd-Intimate-tips-top-banner

Ez irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját vagy a hüvelybemenet és a külső nemi szervek körüli területet, ami égő érzéssel, viszketéssel vagy fájdalommal járhat. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a hüvelyszárazság okait, és hasznos tippekel szolgálunk, hogyan lehet enyhíteni vagy megelőzni ezt a kellemetlenséget.

Lactacyd_Home_pHbalance

Mi okozza a hüvelyszárazságot?

A hüvelyszárazság a hüvely nyálkahártyájának változásaiból ered. A hormonális változások, mint például az ösztrogénszint csökkenése, amelyek a menopauza, a terhesség vagy közvetlenül a menstruáció után jelentkeznek, hüvelyszárazsághoz vezethetnek. A hüvelyszárazság bizonyos gyógyszerek vagy orvosi kezelések mellékhatása is lehet. Az intim területek nem megfelelő ápolása szintén vezethet hüvelyszárazsághoz. Az intim testtájak szappannal, tusfürdővel vagy samponnal történő tisztítása felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, ami száraz vagy irritáló érzést okozhat. Ezért mindig fontos, hogy olyan intim higiéniai termékeket használjon – mint például a Lactacyd® mosakodók – amelyek óvják az intim területek pH egyensúlyát. Olvassa el a megfelelő személyi higiéniára vonatkozó tippjeinket is!

Hüvelyszárazság a menopauza alatt

Bár a hüvelyszárazság az élet bármely szakaszában előfordulhat, főleg a menopauza idején jelentkezik. A Belga Menopauza Egyesület több mint 1300 45 és 65 év közötti nőt, valamint hozzávetőleg 60 háziorvost kérdezett meg, melynek eredményeként megállapították, hogy a nők 42%-a szenved hüvelyszárazságtól. Ezt a szárazságot a csökkent ösztrogéntermelés, valamint a hüvely savasságának változása okozza, amelyek együttesen fokozzák a fertőzések kockázatát.

Vaginal_Dryness_menopause
Vaginal Dryness banner 2000x2000

Fájdalom a nemi aktus során

A hüvelyszárazság nemcsak a mindennapi tevékenységek során okozhat kellemetlenségeket mint égő vagy irritáló érzést, hanem az intimebb pillanatokban is jelenthet nehézséget. A szexuális együttlét során feléppő hüvelyszárazság okozta fájdalom minden életkorban érintheti a nőket, de a menopauza idején gyakrabban jelentkezhet. A szexuális izgalom hatására a hüvely nedvesebbé válik, de ha az izgalmi állapot nem kellő mértékű, vagy ha hüvelyszárazságban szenved, a szexuális érintkezés fájdalmas lehet. A Lactacyd® készítmények az intimebb pillanatokban is segítséget jelenthetnek. Nemrégiben fejlesztettük ki a Lactacyd® Pharma Caring Glide* Intim síkosítót, amely hozzájárul a természetes sikosításhoz, ezáltal enyhíti a hüvelyi száraságot és segít elkerülni a nemi aktus során fellépő intim kellemetlenségeket. A vízbázisú, hipoallergén formula természetes tejsavat tartalmaz, így segít a hüvelyflóra természetes egyensúlyának fenntartásában. További tippeket olvashat az intim egészség megőrzéséről a szexualitásról és a megfelelő személyes higiénia fontosságáról szóló cikkben.

Suggested Products