Az egyensúly felborulásához vezető
tényezők és a kialakuló problémák

A hüvelyben található védőflóra természetes egyensúlyát több tényező is felboríthatja. Ha a zavaró tényezők hatása túlságosan erős, a flóra képtelen a további alkalmazkodásra, ami hüvelyi fertőzések kialakulását eredményezheti. A természetes egyensúlyt felborítani képes tényezők közé az alábbiak tartoznak:

Hormonális változások

Mindennapos tevékenységek

Ha az intim zóna savas egyensúlya megbomlik, a kórokozó baktériumok sokkal gyorsabban tudnak szaporodni, ami felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, és hüvelyi diszkomfort-érzés kialakulásához vezethet. Ha viszketést, túlzott váladékozást észlelsz, illetve ha a vizeletürítés fájdalommal jár, elképzelhető, hogy hüvelyi fertőzésed van.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzés a hüvely gyulladása, amelynek tünetei a duzzadtság, kivörösödés, égő érzés, fájdalom és a rendellenes hüvelyváladékozás. A kiváltó okok között egyes baktériumok, illetve gombák túlzott mértékű elszaporodása említhető.
A hüvelyi fertőzésnek számos típusa van, amelyek mind különböző tünetekkel járnak.
A leggyakoribb fertőzések az alábbiak:

Bakteriális vaginózis (BV)

Bakteriális vaginózis (BV) akkor alakulhat ki, amikor a hüvelyflórában élő baktériumok közötti egyensúly felborul, és a káros baktériumok túlszaporodnak, ami a pH-érték emelkedésével párosul. A BV a hüvelyváladékozás felerősödésének leggyakoribb oka, és minden harmadik nőnél, valamint a terhes nők 20%-ánál előfordul.

A bakteriális hüvelyfertőzés tünetei a következők: vízszerű, szürkés színű hüvelyváladék, amelynek időnként kellemetlen (halra emlékeztető) szaga van. A váladékozás gyakran a menstruációt követően vagy szexuális együttlét után felerősödik. A bakteriális hüvelyfertőzés általában nem okoz irritációt vagy viszkető érzést. Fontos tudni, hogy a bakteriális hüvelyfertőzés nem mindig okoz tüneteket, ezért sok nőnek anélkül is lehet ilyen fertőzése, hogy tudna róla.

Gombás hüvelyfertőzés (Candida)

A gombák közé tartozó élesztő természetes körülmények között is megtalálható a hüvelyben, kis mennyiségben. Gombás fertőzés alkalmával azonban abnormális mértékben szaporodnak el az élesztőgombák a hüvelyben. Bár ez a fertőzés viszonylag gyakori és könnyen kezelhető, nagyon kellemetlen tüneteket okozhat.

A gombás fertőzés tünetei között elsősorban a sűrű, fehér, túrós váladék említhető – a bakteriális hüvelyfertőzéssel ellentétben azonban ez a váladék szagtalan. A legtöbb esetben hüvelyi viszketés, fájdalom és égő érzés jelentkezhet vizeletürítés, illetve szexuális együttlét idején.

Fontos észben tartani, hogy bizonyos mennyiségű hüvelyi váladék megléte teljesen normális. A hüvely fala és a méhnyak is olyan mirigyeket tartalmaz, amelyek kevés mennyiségű folyadékot termelnek a hüvely tisztán tartása érdekében. Ez a váladék rendszerint víztiszta vagy tejfehér, és nincs kellemetlen szaga. Az egészséges hüvelyváladék a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban (különösen az ovuláció idején), szoptatás idején, illetve nemi izgalom hatására sűrűbb is lehet.

Ha azonban a váladék természete megváltozik, kellemetlen szagot áraszt, illetve ha hüvelyi vérzést vagy fájdalmat tapasztalsz, azonnal keresd fel orvosod vagy nőgyógyászod!
A Lactacyd termékek természetes tejsavtartalmuk és kiegyensúlyozott savas kémhatásuk révén segítenek fenntartani a hüvely természetes savas közegét.