A pH és a tejsav szerepének fontossága

A pH-egyensúly megőrzése

A hüvely természetes védőrétege fontos védekező mechanizmusként működve tartja távol a kórokozókat és a fertőzéseket. Ez a védőréteg normál esetben savas kémhatású, ami azt jelenti, hogy a hüvely pH-értéke 3,8 és 4,5 között változik.

Ez a természetes savas közeg rendkívül fontos, mert a kórokozó baktériumok a savas környezetben nem képesek megfelelően növekedni és szaporodni. Az alacsony pH ezért létfontosságú, mert megfelelő egyensúlyt tart fent a jó és a rossz baktériumok között. A lactobacillusok azon főbb baktériumok közé tartoznak, amelyek az egészséges hüvelyflóra fenntartásáért felelősek. Az általuk termelt tejsav hozzájárul a hüvely savas közegének fenntartásához.

A tejsav jelentősége

A lactobacillusok (tejsavbaktériumok) a hüvely nyálkahártyájában raktározott glikogén lebontásával tejsavat állítanak elő, amely savas környezetet alakít ki. Ez a savas közeg elősegíti a lactobacillusok további szaporodását, gátolva a káros baktériumok megjelenését, ezáltal megakadályozva a fertőzések kialakulását. A hüvely gondoskodik önmagáról, mivel nyálkahártyája folyamatosan termeli a váladékot, amely lubrikáns hatású, öntisztító, és segít fenntartani a megfelelő savas közeget, amely megakadályozza a fertőzéseket.

A tejsav létfontosságú az intim zóna védelme szempontjából. A hüvely alacsony pH-értéken tartása fenntartja a hüvely savas védőrétegét. Ezért tartalmaznak a Lactacyd termékek tejsavat és egyéb természetes összetevőket. A hüvelyben uralkodó körülmények a különböző életszakaszokban (menstruációs ciklus, terhesség, menopauza) és egyéb mindennapos tevékenységek során változnak. A körülmények változásával a baktériumok természetes egyensúlya is felborul, ami diszkomfort-érzetet, irritációt okozhat, és akár fertőzések kialakulását eredményezheti.