A higiénia szerepe az intim területek egészségének megőrzésében

A megfelelő higiénia a kulcs ahhoz, hogy mindig gondtalannak és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Minden nőnek tudnia kell, hogyan gondoskodhat a legjobban saját testéről – a női higiéniával kapcsolatos problémák mégis nagyon ritkán kerülnek napirendre. A következőekben néhány tanácsot szeretnénk adni, hogyan érezheted magad frissnek és magabiztosnak még a legintimebb helyzetekben is.

Számítanak az összetevők

Mivel az intim területek nagyon érzékenyek, rendkívül fontos az olyan ápolószerek kiválasztása, amelyek tökéletesen harmonizálnak a női test igényeivel. Az erős illatanyagokat tartalmazó szappanok és a hüvelyi dezodorok irritációt okozhatnak.

Csak olyan terméket használj, amelyet kifejezetten az intim területek higiéniája céljából fejlesztettek ki. A hagyományos szappanoknak, tusfürdőknek és samponoknak káros hatásai lehetnek. Az intim területek pH-értéke sokkal savasabb, mint a bőré, ráadásul a hormonok szintjének havi ciklusos változásaival párhuzamosan a hüvely pH-értéke is változik. A jó minőségű intim mosakodókat ennek tudatában fejlesztették ki.

Használd a kezed

Légy óvatos, ha mosdókesztyűt vagy fürdőszivacsot használsz, ezek ugyanis szivacsos szerkezetüknek köszönhetően magukba zárhatják a baktériumokat és a házi penészt. Emiatt fontos, hogy ezeket mindig tartsd tisztán és cseréld ki rendszeresen. A rendkívül érzékeny területek, például az intim területek tisztításának legbiztosabb módja, ha csak a kezedet használod gyengéd öblögetésre.

Mindent csak mértékkel

Talán hihetetlenül hangzik, de túlságosan tisztának lenni sem jó! Akár tudsz róla, akár nem, de a szervezeted állandóan igyekszik fenntartani az egyensúlyt, és még a legkisebb változásra is válaszol. A megfelelő higiénia fenntartásában ezért a mértékletesség rendkívül fontos tényező. A szappant tartalmazó termékek túlzott használata – beleértve a jól habzó tusfürdőket is – fertőzések, hüvelyszárazság és diszkomfortérzet kialakulásához vezethet. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a belső öblögetés és más belső mosdás káros lehet. Ha minden rendben van, neked csak a külső részeket kell tisztán tartanod, és hagyd, hogy a belső részek önmagukat tisztítsák.