Hüvelyi diszkomfortérzet

Hogy néz ki a normális hüvelyváladék?

Tiszta, átlátszó, esetleg fehéres váladék – a havi ciklus kezdetétől az ovulációig így kell kinéznie. A ciklus közepétől a végéig azonban a progeszteron szintjének emelkedése miatt a váladék krémesebbé válik. Ha fogamzásgátlót szedsz, a hüvelyváladék végig krémes jellegű. A hüvelyváladék jelenléte teljesen normális, a hüvely természetes öntisztulásának az eredménye.

Megváltozott a hüvelyváladék?

A normálistól eltérő hüvelyváladékot a természetes egyensúly felborulása vagy egyes baktériumok, illetve gombák túlnövekedése okozhatja.
A „túrós”, fehéres váladék általában gombás fertőzésre utal. Mivel a gombák kedvelik a meleg, sötét és nedves környezetet, bármilyen olyan körülmény, ami az intim területek izzadását okozza, elősegítheti a gombás fertőzések kialakulását.
A szürkés, halszagú váladék, égő érzéssel párosulva bakteriális vaginosis (BV) tünete lehet. Ha feltételezed, hogy hüvelyi fertőzésed van, azonnal fordulj orvoshoz vagy nőgyógyászhoz!

Hogyan lehet eldönteni, hogy a viszketés esetleg valami sokkal komolyabb rendellenesség tünete, amivel már orvoshoz kellene fordulni?

Ha a tünetek tartósak (azaz néhány napnál tovább tartanak, és rendszeresen visszatérnek), illetve ha a viszketést égő érzés, gyulladás vagy fokozott váladékozás kíséri, érdemes felkeresni egy orvost. További fontos tünetek, amelyekre figyelni kell: fájdalmas nemi együttlét, a hüvely külső területén lévő bőr elváltozása, fájdalmas vizeletürítés. Ezek a tünetek nemi úton terjedő betegségekre utalhatnak.

Mit lehet tenni az intim területek szárazsága esetén?

A hüvelyszárazságot a hormonok szintjében bekövetkező változás, valamint menstruáció vagy a menopauza okozhatja, de a csökkent ellenálló képesség is kiválthatja.
Ha a nemi együttlétek nem olyan élvezetesek, mint szeretnéd, síkosító vagy síkosított óvszer használata jelenthet megoldást. Ne használj nyálat a hüvely nedvesítésére, mert a nyál eltérő pH-értékkel rendelkezik, és a szájban élő baktériumok megtámadhatják a hüvely természetes védekező képességét. Ha úgy érzed, hogy a probléma gyökere mélyebben van, fordulj bátran tanácsért orvosodhoz vagy nőgyógyászodhoz!

Mi a teendő irritáció esetén?

Az intim területeid kipirosodtak vagy kis mértékben duzzadtak? Viszketést érzel? Ebben az esetben hüvelyi irritációd lehet, aminek számos tényező állhat a hátterében. Elképzelhető, hogy hagyományos szappannal vagy tusfürdővel tisztítottad meg az intim területeket, de az irritáció esetleges vizelet- vagy székletmaradványtól is kialakulhat. Az illatosított toalettpapír, a műszálas anyagból készült alsónemű (pl. tanga), a szűk farmer, illetve a nejlonharisnya használata ugyancsak irritációt okozhat az intim területeken.
A Lactacyd Pharma NYUGTATÓ hatású intim mosakodó kiegyensúlyozott kémhatással (3,5-ös pH-val) rendelkezik, valamint endogén tejsavat és nyugtató hatású kékmargitvirág-kivonatot tartalmaz. Segít helyreállítani és megvédeni az intim területek természetes egyensúlyát. Ha feltételezed, hogy hüvelyi fertőzésed van, azonnal fordulj orvoshoz vagy nőgyógyászhoz!

A testmozgás befolyásolhatja az intim területek egyensúlyát?

Ha testedzés után nem zuhanyozol, illetve ha a nedves fürdőruhát órákon keresztül magadon hagyod, kiteszed testedet az irritáció veszélyének. Ezért azt tanácsoljuk, hogy mosd ki edzőfelszerelésedet, zuhanyozz le edzés után, és használj kiegyensúlyozott olyan intim mosakodót, mint például Lactacyd, ahhoz, hogy frissnek és védettnek érezd magad.

Hogyan befolyásolhatják az antibiotikumok az intim területek állapotát?

Az antibiotikumok is kiválthatnak fertőzéseket azáltal, hogy elpusztítják azokat a „jó” baktériumokat a hüvelyben, amelyek megfékezik a gombák és a káros baktériumok szaporodását – ennek megelőzésében segíthetnek a probiotikumok.

Az ondó is képes befolyásolni az intim területek pH-egyensúlyát?

Igen, az ondó képes befolyásolni a hüvely pH-értékét. Az intim területek pH-értéke 3,8 és 4,5 között van egészséges állapotban, míg az ondó pH-értéke ennél valamivel magasabb, átlagosan 7,0. Ezzel a kémhatással a szervezet általában gond nélkül megküzd, azonban ha intim területeid érzékenyebbek, illetve ha az immunrendszered gyengébb, az ondó felboríthatja a természetes egyensúlyt. Ezért nemi érintkezést követően ajánlatos a toalett használata: a szexuális együttlét utáni vizeletürítés megelőzheti a húgyúti fertőzéseket és kimoshatja az esetlegesen visszamaradt ondót is.
A Lactacyd Intim törlőkendő használata azonnali kellemes és friss érzést biztosít, miközben megerősíti az intim területek természetes egyensúlyát.

Főként nemi együttlétek után, illetve menstruáció során halszagú az intim területem.

Nem, a halszagú intim területek nem normálisak. A kellemetlen halszag a hüvelyi fertőzés egyik tünete. Keresd fel orvosod vagy nőgyógyászod!

Az alsóneműk mosásához valamilyen különleges mosószert kell használnom?

Néha allergiás tünetek alakulhatnak ki a mosószerekben található egy vagy néhány összetevővel szemben, és az alsónemű (valamint a többi, mosószerrel mosott ruhadarab) viszketést és/vagy irritációt válthat ki. Ilyenkor érdemes színezék- és illatanyagmentes mosószerrel próbálkozni. A diszkomfortérzet és a viszketés másik lehetséges oka lehet, ha a ruhákból és az alsóneműkből a mosószert nem sikerült teljes mértékben kiöblíteni.

Használhatom-e a Lactacyd női mosakodót a hüvelyi fertőzések kezelésére?

A Lactacyd intim mosakodók önmagukban nem használhatók fertőzések kezelésére. Vizsgálatok eredményei azonban igazolják, hogy a hüvelyi fertőzések kezelésére szolgáló terápiás eljárások mellett sikeresen alkalmazhatók.1 A Lactacyd Soothing és a Lactacyd Pharma NYUGTATÓ hatású termékek nyugtatják és csillapítják a hüvelyi diszkomfortérzetet.

Használhatok valamilyen speciális mosakodót, ha diszkomfortérzetem van az intim területeken?

Ha diszkomfortérzeted van, a Lactacyd Soothing vagy ehhez hasonló kímélő, nyugtató hatású termék használatával sokkal kényelmesebben érezheted magad, mint ha valamilyen erősebb hatású tisztítóval vagy szappannal mosakodtál volna. Egy erősebb hatású tisztálkodószer vagy szappan kiszáríthatja a külső nemi szervek területét, és diszkomfortérzetet okozhat. A Lactacyd termékek kiegyensúlyozott pH-értékkel rendelkeznek, és tejsavat is tartalmaznak, amelyek révén megőrzik az intim területek természetes savas kémhatását.

Hogyan szabadulhatok meg a legegyszerűbben a hüvelyi fertőzés, illetve a baktériumok túlszaporodása okozta kellemetlen szagoktól?

Az intim területek enyhe szaga teljesen normális és sok nő tapasztalhatja. Ugyanakkor minden nő bizonyos mértékű hüvelyváladékot is termel, amelynek jellegzetes szaga lehet. Ahhoz, hogy frissebbnek érezd magad, fontos, hogy napi szinten megfelelően gondoskodj az intim higiéniádról. A Lactacyd termékek kiegyensúlyozott pH-értékkel rendelkeznek, és tejsavat is tartalmaznak, amelyek révén megőrzik az intim területek természetes savas környezeté.. A Lactacyd Fresh aktív szagmegkötő összetevőket tartalmaz, és hosszan tartó frissességet biztosít.

Mi az a bakteriális vaginózis (BV)?

A hüvelyben egészséges körülmények között számos különböző baktérium él, amelyek között egyaránt vannak „barátságos” és potenciálisan káros baktériumok ­– a két típus közötti egyensúly sérülékeny. Az egészséges hüvely kémhatása enyhén savas (pH 3,8–4,5), ami kedvezőtlen a káros baktériumok szaporodásához.
A bakteriális vaginózis (BV) akkor alakul ki, amikor a baktériumok közötti kényes egyensúly felborul, és a káros baktériumok túlszaporodása következik be. A folyamat a hüvely kémhatásának emelkedésével társul, a hüvely kémhatása kevésbé lesz savas. A BV a hüvelyváladékozás felerősödésének leggyakoribb oka, és minden harmadik nőnél, valamint a terhes nők 20%-ánál előfordul.3
³ https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1483

Honnan tudhatom, ha bakteriális vaginózisom (BV) van?

A BV általában vízszerű, szürkésfehér színű hüvelyfolyást eredményez, amelynek kellemetlen (halhoz hasonló) szaga van. Sok nő összetéveszti a BV-t a gombás fertőzéssel, és gombaellenes terápiába kezd, ami természetesen nem csillapítja a BV tüneteit.
A gombás fertőzések fehér színű hüvelyfolyást eredményeznek, amelynek azonban nincs kellemetlen szaga, és viszketéssel is jár. Kérj tanácsot orvosodtól vagy gyógyszerészedtől, hogy milyen kezelés lenne számodra a legalkalmasabb! Ha sárgás, zöldes, vagy barnás a hüvelyváladékod, hüvelyvérzésed van, vagy fájdalmat érzel, keresd fel kezelőorvosod vagy nőgyógyászod! Ha terhes vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz vagy nőgyógyászhoz!

Mi okozza a bakteriális vaginózist (BV-t)?

A BV-t kiváltó okok tisztázása még várat magára, az mindenesetre valószínűsíthető, hogy nem szexuális úton terjedő fertőzésről van szó, és nem a nem megfelelő személyes higiénia áll a hátterében. A BV állapotát bizonyos tényezők, például a habfürdők, a hagyományos tusfürdők és az irrigálás is ronthatja. Ezek a tényezők ugyanis megváltoztathatják a hüvely savas kémhatását és felboríthatják az egyensúlyt a kedvező és a káros hatású baktériumok között, ezért ezek elkerülése segíthet a BV megelőzésében.

Hogyan lehet kezelni a bakteriális vaginózist (BV-t)?

A BV-t leggyakrabban antibiotikum-tartalmú tablettákkal, gélekkel vagy krémekkel kezelik. Számos nőnél azonban a BV a kezelések ellenére is gyakorta visszatérő problémát okoz.

Mi az a gombás hüvelyfertőzés?

Az élesztőgombák kis mennyiségben természetes körülmények között is jelen vannak a hüvelyben. Gombás fertőzés során az élesztősejtek rendellenes mértékben elszaporodnak a hüvelyben. Bár a gombás fertőzés könnyen kezelhető, gyakran nagyon kellemetlen tünetekkel járhat.

Mi okozza a gombás hüvelyfertőzést?

A hüvelyben olyan baktériumok élnek, amelyek képesek kordában tartani az élesztőgombák mennyiségét. Ha valamilyen okból kifolyólag ezen baktériumok száma lecsökken és az egyensúly megbomlik, az élesztőgombák túlszaporodhatnak.
A baktériumok egyensúlyának felborulását számos tényező kiválthatja, többek között antibiotikumok szedése, az ösztrogénszint változása terhesség vagy hormonpótló terápia következtében, cukorbetegség vagy HIV, de fogamzásgátló tabletta szedése, a menstruáció, valamint a nemi együttlét során az ondó hüvelybe kerülése is. Terhesség, illetve a menopauza idején nagyobb az esélye a gombás fertőzések kialakulásának.

Melyek a hüvelyi gombás fertőzés leggyakoribb tünetei?

A leggyakrabban hüvelyi viszketés, fájdalom, égő érzés jelentkezik vizeletürítés vagy nemi együttlét alkalmával, és sűrű, fehér, túrós, szagmentes hüvelyváladék jelenik meg.

Használhatok valamilyen speciális mosakodót az intim területeken tapasztalt diszkomfortérzet esetén?

Ha diszkomfortérzeted van, a Lactacyd termékpaletta valamelyik kímélő, nyugtató hatású termékének használatával sokkal kényelmesebben érezheted magad, mint ha valamilyen erősebb hatású tisztálkodószerrel vagy szappannal mosakodnál. Egy erősebb hatású tisztálkodószer vagy szappan kiszáríthatja a külső nemi szervek területét, és fokozhatja a diszkomfortérzetet. A Lactacyd termékek nagyon kímélő hatásúak, és kifejezetten az intim zóna érzékeny bőrének védelme érdekében fejlesztették ki őket.

Mi az a hüvelyi irrigálás, és szükséges-e irrigálnom, ha frissnek és tisztának szeretném érezni magam?

Az irrigátor egy olyan eszköz, amellyel higiéniai célból folyadéksugarat lehet bejuttatni a hüvelybe. A folyadék általában víz vagy valamilyen antiszeptikus hatású vegyszer vizes oldata.
Mivel a hüvely önmagát tisztítja, ezért tisztítás céljából nincs szükség irrigátor vagy bármilyen más eszköz felhelyezésére. Számos orvos és egészségügyi szakember erősen ellenzi az irrigátorok használatát. Azt állítják, hogy a folyamat káros, hiszen befolyásolja a hüvely természetes öntisztulását, és felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát. A kölcsönhatás irritáció kialakulásához vezethet, elsősorban gombás fertőzés vagy bakteriális vaginózis (BV) formájában. Akkor is friss és tiszta maradhatsz, ha az intim zóna külső részének (külső nemi szervek) tisztítására valamilyen különleges összetételű kímélő mosakodót használsz, például a Lactacyd termékcsaládot, amely megvéd a kellemetlen szagoktól és a hüvelyi diszkomfortérzettől. A Lactacyd Intim törlőkendőt akár a munkahelyeden, otthon vagy attól távol, sportolás alatt és után, és számos más élethelyzetben könnyedén használhatod.