Életszakaszok

Menstruáció

Milyen termékeket lehet használni a menstruáció alatt?

A menstruációs ciklust kísérő hormonális változások következtében az intim területek természetes egyensúlya ideiglenesen felborulhat.

Hogyan érezhetem magam tisztának és frissnek a menstruációs vérzés idején?

Zuhanyozásnál használj Lactacydot, hogy tisztának és frissnek érezhesd magad! A Lactacyd termékek kiegyensúlyozott pH-értékkel rendelkeznek, ami megfelel a hüvely természetesen savas környezetének. A Lactacyd Intim törlőkendő használatával megőrizheted a tiszta és friss érzést a szabadidős tevékenységek során is – a Lactacyd törlőkendőben található tejsav megerősíti a hüvely természetes védekező képességét, az allantoin pedig nyugtatja a bőrt.
Rendszeresen cseréld az egészségügyi betétet vagy a tampont!

A menstruációm előtt néha viszketek. Ez normális?

Igen, teljesen normális. Valószínűleg az okozza, hogy a menstruáció előtt megnő a hüvely vérellátása. A Lactacyd női mosakodók napi használata segíthet megszüntetni a diszkomfortérzetet. Ha azonban a viszketés a menstruáció végére sem enyhül, elképzelhető, hogy valamilyen fertőzésed van, amivel fontos felkeresned orvosod vagy nőgyógyászod.

Terhesség

A Lactacyd használható a terhesség során is?

A Lactacyd használata teljesen biztonságos. Kímélő, szappanmentes összetétele kifejezetten az intim területek számára lett kifejlesztve. A terhesség során az intim területek kifejezetten sérülékennyé válnak.

Ha teherbe szeretnék esni, használhatom a Lactacydot napi rendszerességgel?

Természetesen. A Lactacyd használata semmilyen hatással nincs a termékenységre vagy a hímivarsejtek mozgékonyságára.

Ha terhesség során hüvelyi fertőzésem van (ami egyébként elég gyakori ilyenkor), mennyire biztonságos a szájon át szedett és a helyileg alkalmazott terápia?

Javasoljuk, hogy minden esetben kérj tanácsot nőgyógyászodtól a terhesség során hüvelyi fertőzések kezelésére szedhető gyógyszerekről. Ha feltételezed, hogy hüvelyi fertőzésed van, azonnal fordulj orvoshoz, aki a vizsgálat után megfelelő utasításokat adhat, hogy milyen gyógyszert célszerű használnod.

Ha terhesen hüvelyi fertőzést kapok, az veszélyeztetheti születendő gyermekemet?

A terhesség során elkapott hüvelyi fertőzések a legtöbb esetben nem veszélyeztetik a gyermeket. A terhesség során kialakult gombás fertőzések általában nem jutnak el a méhbe, és semmilyen mértékben nem befolyásolják a baba fejlődését. A fertőzésekkel kapcsolatos legfőbb problémák elsősorban a leendő kismama viszketés és fájdalom miatt kialakuló diszkomfortérzetére korlátozódnak.
A legújabb kutatások eredményei azt igazolják, hogy a bakteriális vaginosis (BV) kismértékben növelheti a koraszülések vagy vetélések számát.1 Ha feltételezi, hogy terhessége alatt hüvelyi fertőzése van, azonnal forduljon orvoshoz.
Terhesség alatt körülbelül 10-szer könnyebben alakulhatnak ki hüvelyi fertőzések. A terhesség során a hormonok koncentrációja megemelkedik, ami megbontja a hüvely természetes környezetét, és lehetővé teszi a baktériumok szaporodását. Ezért a terhesség során rendszeresen keresd fel orvosodat a megelőzés vagy az esetleges hüvelyi fertőzés azonnali kezelése céljából.
1https://www.nhs.uk/Conditions/Bacterialvaginosis/Pages/Introduction.aspx

Menopauza

Milyen termékek használhatóak menopauza esetén?

A menopauza kezdetén a szervezet kevesebb ösztrogént termel, amelynek hatására a hüvely fala vékonyabbá és szárazabbá válik, és a nyálkahártya által termelt síkosító anyag mennyiségének csökkenése hüvelyszárazságot okoz. Az ösztrogén szintjének csökkenése miatt az intim területek pH-értéke emelkedik, amelynek hatására a hüvely természetes savas védekező képessége is gyengül, ez irritáció és viszketés kialakulásához vezethet. Az intim területek ilyenkor extra ápolásra szorulnak.

Vajon a menopauza során minden nőnél kialakul a hüvelyszárazság, vagy ez csak legenda?

A menopauza során kialakuló hüvelyszárazság nem legenda. A menopauza során bekövetkező hormonális változások következtében az ösztrogén szintje lecsökken.
Az ösztrogén szintjének csökkenése a hüvely falát vékonyabbá és szárazabbá teszi. A nyálkahártya által termelt síkosító anyag szintjének csökkenése hüvelyszárazságot eredményez.
Vannak, akik hormonpótló készítményeket szednek, hogy megpróbálják visszaállítani az egyensúlyt a változások után.

Amióta elkezdődött nálam a menopauza, hüvelyfolyásom van. Ez normális?

A túlzott mennyiségű hüvelyváladék hüvelyi fertőzésre utalhat. Ez egyébként viszonylag gyakori a menopauzán áteső nőknél, mivel az ilyenkor bekövetkező hormonális változások sokkal hajlamosabbá teszik a hüvelyt a fertőzésekre. Kérj tanácsot orvosodtól vagy nőgyógyászodtól a hüvelyi fertőzések esetén szedhető gyógyszerekkel kapcsolatban!

Mik a hüvelyszárazság tünetei?

A diszkomfortérzet kívül, belül, vagy egyszerre mindkét helyen is érezhető lehet. A legtöbb esetben akkor találkozhatsz először a hüvelyszárazsággal, ha a nemi együttlét kényelmetlenné válik, illetve a menopauza kezdetén. A hüvelyszárazság különböző nedvesítő termékek segítségével kezelhető, ezáltal a szexuális együttlét újra élvezetesebbé válhat.

Az intim területek