Tinik

Az iskolai és a családi kötelezettségek, valamint a barátokra szánt idő mellett meglehetősen nagy stresszt okozhat a tested változásaival is foglalkozni. Néha úgy érzed, hogy minden kicsúszik a kezeid közül – van azonban néhány dolog, amit te irányíthatsz!

A testem

Minél jobban megérted a saját tested működését, annál alaposabban tudsz gondoskodni róla, és minél többet tudsz róla, annál hatékonyabb lehetsz, ha odafigyelsz tested jelzéseire.

Serdülőkorban, amikor tested eléri a nemi érettséget, jelentős változások következnek be. Melleid növekedni kezdenek, és megjelenik a szeméremszőrzeted. Pattanások is megjelenhetnek, ráadásul néha nagyon változó lehet a hangulatod (uhh!).  A tested hüvelyváladékot kezd el termelni, és elkezdesz menstruálni.

Hüvelyváladék

A hüvelyváladék megjelenése teljesen természetes: a szervezeted azért termeli, hogy a hüvelyt tisztán és nedvesen tartsa – és milyen jó, hogy ez így történik! Ha a hüvely száraz maradna, hajlamos volnál mindenféle hüvelyi fertőzésre (jaj!). A normális váladék víztiszta, selymes vagy krémes állagú, és csak nagyon enyhe szaga van.

Ha esetleg néha az alsóneműdre kerül, és megszárad, enyhén repedezetté válhat – de ne aggódj, ez is teljesen normális. A havi ciklusod közepén, a menstruációt követően néhány héttel – vagyis amikor az ovuláció (azaz a petesejt kilökődése a petefészekből) bekövetkezik, valószínűleg több váladékot termel a szervezeted.

Az első menstruáció

Az első menstruáció általában 11 vagy 12 éves korban következik be, de 8 és 16 éves korod között bármikor előfordulhat. Ne aggódj, ha az első menstruációd később vagy korábban jelentkezik, mint a barátnőidé – a fenti életkortartományban ez bármikor normális.

A menstruációs ciklus az egyik menstruáció első napjától a következő menstruáció első napjáig tart. Egy-egy ciklus nagyjából egy hónapig tart (általában 28 napig, de lehet hosszabb vagy rövidebb is). A vérzés során tulajdonképpen a méh nyálkahártyája távozik a szervezetedből, ami vérből és a termékeny időszak során felépülő szövetekből áll. A vérzés erőssége lehet enyhe, erős vagy a kettő között bármilyen erősségű. A menstruációs vérzés az egyes napokon változatos színű, például rózsaszínes vagy sötétebb vörös is lehet. Az első néhány napon a vérzés akár nagyon erős is lehet, ami a későbbiekben csillapodik.

A menstruáció általában 3-5 napig tart, de alkalmanként rövidebb vagy hosszabb is lehet. Akkor sem kell aggódnod, ha az egyes menstruációs vérzések időtartama az egyes hónapokban eltérő, különösen az első néhány év során.

Intim higiénia

Elképzelhető, hogy kényelmetlenül érezheted magad a hüvelyváladékot vagy a menstruációs vérzést kísérő kellemetlen szagok miatt, azonban a megfelelő intim higiénia segít, hogy friss és magabiztos lehess. A nemi szervek különleges anatómiája miatt a lányoknak speciális tisztálkodásra van szükségük. Bármelyik lány tapasztalhat kellemetlen szagot, hüvelyváladékot, viszkető érzést vagy hüvelyszárazságot. És nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy a szűk farmerek és alsóneműk ugyan szexin mutathatnak rajtad, de megakadályozzák a levegő szabad áramlását, ami kidörzsölődést vagy irritációt okozhat.

Ezért nagyon fontos, hogy olyan terméket használj, amelyet kifejezetten az intim területek ápolására fejlesztettek ki. Az olyan intim mosakodógél, mint a Lactacyd, tisztítja és felfrissíti az intim területeket. A Lactacyd kizárólag kímélő összetevőkből áll, szappanmentes, és tejsavat tartalmaz.

A tejsavat természetes körülmények között a hüvely állítja elő. Szerepe a hüvely megfelelő egészségi állapotának fenntartása, megakadályozza a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint segít megőrizni az egészséges pH-egyensúlyt is, amivel védelmet nyújt az irritáció, a viszketés, a fájdalom és a fertőzések ellen. A legtöbb szappantól és tusfürdőtől eltérően a Lactacyd kiegyensúlyozott pH-értékkel rendelkezik, ami tökéletesen megfelel az intim területek természetes egyensúlyának.

Tisztítsd meg az intim területeket legalább napi egy alkalommal! A belső részeket nem szükséges megmosni, mivel a hüvely önmagát tisztítja, ezért csak a külső részeket tisztítsd meg.